Balvu Valsts ģimnāzija Izglītība
Ilgtspējības pamatprincipu praktiska iedzīvināšana vides forumā

12.aprīlī Balvu Valsts ģimnāzijā notika vides forums “Caur vidi uz labāku dzīvi. Pārtika”, kas aicināja Balvu novada skolēnus iepazīt ilgtspējīgas dzīves pamatprincipus, iemācīties jaunas prasmes un gūt priekšstatu par videi draudzīgāku pārtiku.

Vides forums Balvu Valsts ģimnāzijā (BVĢ) notiek jau ceturto reizi. Tā pamatā ir BVĢ dalība starptautiskajā Ekoskolu programmā. Skolēni, kas aktīvi darbojas skolas ekopadomē, mācību gada izskaņā organizē kopēju pasākumu Balvu novada skolām, lai parādītu, ko gada laikā apguvuši un dalītos ar videi draudzīgiem risinājumiem, veicinot kopienas saliedētību. Vides foruma formāts gadu no gada ir palicis nemainīgs – informatīvas lekcijas, meistarklases un kopā būšana, našķējoties ar videi draudzīgu pārtiku. Jau otro gadu šis notikums ir skolēnu atbildība – ideju ģenerēšana, plānošana, pienākumu sadale, palīdzības piesaiste, sponsoru meklēšana, kas, viennozīmīgi, nav viegli, bet dod vērtīgu pieredzi un savu spēju apzināšanās iespēju, kā arī motivāciju nākotnei. Šogad atbildīgās par organizatoriskajiem jautājumiem bija un pasākumu vadīja BVĢ 11.b klases skolnieces Sanija Skalova un Sindija Raibekaze. Forumu atbalstīja Balvu novada Izglītības pārvalde.

Foruma ievadvārdus teica direktore Kristīne Lele, kuras uzruna aktualizēja vides ilgtspējības nozīmi mūsdienu steidzīgajā pasaulē. Sekoja BVĢ absolventes Ketijas Rakstiņas lekcija par veselīgu uzturu un Sanijas Skalovas prezentācija par videi veselīgiem ieradumiem pārtikas izvēlē.

Lai forumu dalībnieki varētu apmainīties ar iespaidiem, iepazīties un labi pavadīt laiku, nākošā forumu daļa bija našķošanās pie veģetārā galda. Piedāvātie ēdieni tika izvēlēti pēc principiem - sezonalitāte, vietējie, proteīniem bagāti un veselīgi produkti. Dalībniekiem tika piedāvāts čia sēklu pudiņš un humuss, kas pārstāvēja proteīniem bagāto ēdienkartes daļu, plānās pankūkas no Z/S Kotiņi pankūku miltiem, kartupeļu pankūkas, svaigi burkāni un āboli, popkorns un fermentētu dārzeņu mērcītes.

Lai mazinātu mūsu ikdienā radīto atkritumu apjomu, foruma laikā darbojās maiņas punkts. Būtība – ja mājās ir kaut kas, ko vairs nelieto vai esi nopircis impulsīvi, nemet laukā, bet iemaini pret kaut ko sev derīgu. Maiņas punktā pabija un sev īpašniekus mainīja drēbes, apavi, auskari, grāmatas, telefonu aizsargstikliņi, puzles, ievārījumi un vēl citas noderīgas lietas.

  • veidoja maisiņus no t-krekliem, lai samazinātu izmantoto plastmasas maisiņu apjomus,
  • izgatavoja vaskadrāniņas pārtikas produktu ietīšanai vai nosegšanai,
  • izspēlēja bioloģisko atkritumu šķirošanas spēli, kurā gūtās zināšanas palīdzēs šķirot atkritumus,
  • atbrīvoja savu radošumu, skolas bibliotēkā, veidojot grāmatzīmes par pārtikas tēmu un vienlaikus iepazīstoties ar literatūru par pārtiku un veselīgu uzturu,
  • apguva fermentēšanas (sālīšanas, skābēšanas) pamatprincipus, lai bagātinātu savu uzturu ar vērtīgiem un veselīgiem produktiem.

Aicinājumam piedalīties atsaucās Bērzpils pamatskola, Eglaines pamatskola, Rugāju vidusskola, Viļakas vidusskola, Balvu vispārizglītojošā un profesionālā vidusskola, kā arī Balvu Valsts ģimnāzijas pārstāvji. Kopā vides forumā piedalījās 31 dalībnieks.  Katra no dalībskolām noslēgumā saņēma praktiskas balvas – Z/S Kotiņi produkcijas iepakojumu un biedrības “Zaļā Brīvība” izveidoto padomu krājumu “Zaļais ceļvedis” (saite uz ceļveža elektronisko versiju: https://zalaiscelvedis.lv/), uzlīmes ar vides foruma logo (dizaina autore Sindija Raibekaze) un skaistākai dzīvei – mājas ievārījumu.

Katru dienu mēs izdarām izvēles, kas iespaido mūsu apkārtējo vidi. Viena cilvēka rīcībai un ieradumiem arī ir nozīme, jo tā summējas ar pārējo sabiedrības pārstāvju izvēlēm. Tikai mainot kopējo nostāju pret vides jautājumiem, izveidojot jaunus ieradumus un aktīvi mācoties, mēs varam cerēt uz nākotni, kur cilvēks un planēta dzīvo harmonijā.

Informāciju sagatavoja: Balvu Valsts ģimnāzijas Ekoskolu programmas koordinatore Ieva Useniece