Skolēni gūst noderīgas zināšanas un piedalās aizrautīgās aktivitātēs

11.maijā Stacijas pamatskolas skolēniem projekta „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/050) ietvaros bija lieliska iespēja apmeklēt zemnieku saimniecību “Kotiņi”. Saimniecībā skolēni iepazina uzņēmuma vēsturi, darbību, telpas, saimniecībā esošo  tehniku, skaisto un labiekārtoto apkārtni. Bērniem bija iespēja parādīt savas zināšanas, atpazīstot dažādas graudaugu kultūras gan tās redzot, gan neredzot. Ar interesantu un atraktīvu stāstījumu, spēlēm skolēni guva vērtīgu  informāciju par saimniecībā ražoto produkciju, tās uzturvērtību. Saimniecībā apskatījām arī zivju dīķus un samīļojām tur mītošos kaķīšus.

Diena turpinājās Rekovas dzirnavās. Vispirms skolēni vēroja Paulas Ločmeles prezentāciju par veselīgu un sabalansētu uzturu, uzturlīdzekļu grupām un ieteikumiem, kas jāievēro ikdienā. Pēc tam kopīgi piedalījāmies meistarklasē. Jaukās saimnieces Vijas Kuļšas vadībā, izmantojot saimniecībā ražoto produkciju, skolēni mācījās un gatavoja pērļu grūbu biezputru ar ceptiem sīpoliem. Katram bija iespēja aktīvi darboties un cept veselīgās pankūkas. Skolēni darbojās ar lielu prieku un interesi.

Pēc labi padarīta darba skolēni kāri baudīja savu veikumu - biezputru un gardās pankūkas ar zelta jāņogu ievārījumu. Pilnīgi visi bērni atzinīgi novērtēja gardo mielastu, sakot saimniecei lielu "Paldies!'' un ,,Bija ļoti garšīgi!''.  Daudzi bērni interesējās, kur var nopirkt “Kotiņu” produkciju un solīja, ka mājās paši arī pagatavos šādus ēdienus.

 Mājupceļā skolēni atzina, ka šis brauciens bija ļoti, ļoti izdevies. Bērni uzzināja daudz vērtīgas informācijas par graudaugiem, ēdieniem un veselīgu dzīvesveidu, bet visvairāk patika tieši ēst gatavošana un sagatavotā ēdiena baudīšana. Skolēni žēlojās tikai par vienu - kāpēc tik ātri bija jābrauc atpakaļ uz skolu. Visi bērni piekrita, ka šādas aktivitātes un pasākumi varētu būt biežāk. Paldies saimniecības vadītājiem un viņu komandai par šo iespēju! 

Informāciju sagatavoja: Stacijas pamatskolas direktora vietniece Inga Voiciša

 

„Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā”, Nr. 9.2.4.2/16/I/050

 

 

 

Tilžas pamatskolas 4.klases skolēni un klases audzinātāja 15. maijā projekta ”Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā” (Nr.9.2.4.2/16/I/050)  Veselības nedēļas ietvaros apmeklēja zemnieku saimniecību „Kotiņi” un Rekovas dzirnavas.

„Kotiņos” mūs sagaidīja gide Solvita un viens no 15 saimniecības kaķiem. Bija aizraujoša un interaktīva ekskursija pa saimniecību, interesants stāstījums un  pie katra ceha  jautras, izzinošas aktivitātes - noliktavā maisiņos bija iesaiņotai dažādi augi, kurus audzē saimniecībā, un ar taustes palīdzību bija jānosaka, kāds augs ir maisiņā. Veicās labi, tikai sinepes sajaucām ar rapsi. Starp sēklu cehu un pārtikas cehu bija noorganizētas visjautrākās aktivitātes: pupiņu un zirņu šķirošana, puzles likšana, saimniecībā audzējamo kultūru atpazīšana – maisos bija iebērtas sēklas un šiem maisiem bija jāpieliek atbilstoši uzraksti. Izdevās visu atpazīt, tikai kaņepes palika bez nosaukuma. Ļoti patika pupiņu kastēs meklēt dažādus priekšmetus – naudu, skrūves, uzgriežņus, blīves un tika atrasts pat akmens. Pēdējā aktivitāte bija komandu  stafete, kurā kopā savienotās pudelēs jāpārber dažāda izmēra sēklas. Tie, kas ļoti stipri pudeles kratīja bieži vien bija zaudētāji, jo griķi, pupiņas, zirņi, rapsis un auzas bira nevienmērīgi vai arī iesprūda.

Zēnos lielu interesi izraisīja lauksaimniecības tehnikas apskate, bet meitenēm ļoti patika vistiņu mājas, kurās  bija trīs vistu ģimenītes. Veikaliņa apmeklējuma laikā skolēni iegādājās gan pērļu grūbiņas, gan gatavos pankūku maisījumus.

Turpinājumā devāmies uz ”Rekovas dzirnavām”, kurās saimniece  Vija Kuļša  vadīja meistarklasi „Pērļu grūbu putra ar sīpoliem gatavošana” un „Pankūku cepšana”. Pirms darbošanās virtuvē skatījāmies prezentāciju par veselīga uztura nozīmi. Skolēniem bija iespēja izmantot skolā apgūtās zināšanas par veselīgu uzturu un uzturvielām, produktu svēršanu un mētrauku izmantošanu, recepšu izmantošanu ēdienu gatavošanā un par drošību virtuvē.

Katram izdevās izmēģināt roku pankūku cepšanā. Kādam  pankūka bija skaista un apaļa, citam salocījās  kā vēdeklītis, bet citam izveidojās milzīgs caurus , taču garšu tas nesabojāja.

Kaut arī daudzi bērni apgalvoja, ka vispār neēd sīpolus nekādā veidā, tad tomēr pērļu grūbas putra ar ceptiem sīpoliem bija ļoti garda  un bļodiņas saimniecei tika atdotas pilnīgi tukšas. Saimnieces dzintara jāņogu ievārījums  un pašu ceptās pankūkas dzirnavu mājā ienesa darbīgās dienas svinīguma brīdi. Bērni kļuva klusāki, mierīgāki, jo sātīgais, veselīgais ēdiens nomierināja zinātkāros  prātus.

Mājupceļā mūs sildīja tikko no krāsns izņemts  maizes klaipiņš, ko dzirnavu veikaliņā laipni piedāvā iegādāties katram apmeklētājam. Diena pavadīta jēgpilni – noderīgas zināšanas, aizraujošas  aktivitātes un personīgā pieredze.

Lai mācītos un interesanti pavadītu laiku, nav jādodas tālu. Tepat, mums kaimiņos, ir cilvēki, kas ar savu ikdienas darbu  mūsos rada prieku  un sniedz zināšanas.

Informāciju sagatavoja: Tilžas pamatskolas 4.klases audzinātāja Aija Bērziņa

 

„Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā”, Nr. 9.2.4.2/16/I/050

 

 

17.maijā Balvu sākumskolas skolēni apmeklēja zemnieku saimniecību “Kotiņi”- saimniecību ar pievienoto vērtību saviem produktiem. Brauciens tika organizēts Balvu novada pašvaldības projekta „Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/050) ietvaros.

Skolēni tika iepazīstināti ar saimniecību, ar produktu audzēšanas un pārstrādes procesu, ar bezatlikumu saimniekošanas tehnoloģiju, kur blakus pamatproduktam radītais blakusprodukts tiek izmantots citās saimniecības nozarēs un jomās. Skolēniem īsumā tika pastāstīts par saimniecības vēsturi un attīstību, par zemes platību, cik tiek apsaimniekots. Skolēni uzzināja, ka saimniecība ražo sertificētu sēklu, audzē 19 kultūras un 43 šķirnes. Priecē tas, ka no z/s “Kotiņi” rudzu pilngraudu miltiem tiek cepta maizīte maiznīcā “Liepkalni”, kā arī viņu ražotā produkcija ir nopērkama veikalos visā Latvijā. Ekskursijas laikā skolēniem tika piedāvāti arī dažādi uzdevumi, piemēram, atpazīt kultūru, šķirot pupiņas no zirņiem, kā arī komandu spēles.

Pēc z/s “Kotiņi” apmeklējuma skolēni devās uz Rekovas dzirnavām, kur saimniece Vija Kuļša vadīja meistarklases. Kopā ar saimnieci skolēni vārīja “Kotiņos” ražoto pērļu grūbu putru un cepa pankūkas no saimniecībā ražotajiem miltiem. Pēc meistarklases sekoja degustācija.

Paldies zemnieku saimniecībai “Kotiņi” un Rekovas dzirnavu saimniecei par viesmīlīgo uzņemšanu un iepazīstināšanu ar saimniecību, tās ražotajiem produktiem un ēdieniem!

Informāciju sagatavoja: Balvu sākumskolas direktores vietniece audzināšanas jomā Anita Langovska

 

„Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā”, Nr. 9.2.4.2/16/I/050