Statuss:
Noslēdzies
att
att

Projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Balvu novadā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/050) ietvaros Stacijas pamatskolā 23.janvārī notika veselīgu ēdienu gatavošanas meistarklase. Aktivitātes vadīja Rudīte Truce no Priekuļiem, kas pazīstama kā veselīga dzīvesveida popularizētāja. Nodarbība sākās ar kopējām debatēm par to, kas tad cilvēkam ir pats svarīgākais dzīvē. 5.-9.klašu skolēni kopīgi nonāca pie secinājuma, ka draugi, karjera, izklaides un hobiji var pastāvēt un sniegt cilvēkam gandarījumu tikai tad, ja pats cilvēks ir vesels. R.Truce ar prezentācijas palīdzību pārliecināja skolēnus, ka veselība ļoti lielā mērā ir katra cilvēka rokās, to ietekmē tas, kādu dzīvesveidu katrs no mums piekopj.

Šīs nodarbības galvenais uzdevums bija izprast un izvērtēt ēšanas paradumu ietekmi uz mūsu veselību tagad un nākotnē. Pēc pārrunām sekoja pats interesantākais- praktiska ēdienu gatavošana. Visi 46 skolēni sadalījās 4 grupās, un darbošanās varēja sākties. Par projekta līdzekļiem tika iegādāts elektriskais multivārāmais katls, blenderis, mehāniskās rīves (šie materiāli tiks izmantoti citās šī projekta organizētajās aktivitātēs novadā), kā arī nepieciešamie produkti. Skolēni ar ieinteresētību un aizrautību darbojās, vēroja, mācījās viens no otra un ieklausījās speciālistes padomos. Galarezultātā tika pagatavoti sekojoši veselīgi ēdieni: sautētu dārzeņu un griķu pamatēdiens, svaigu dārzeņu salāti ar grieķu jogurta mērci, saldētu ogu smūtijs un pašgatavotas konfektes (no žāvētām plūmēm, aprikozēm, datelēm un dažādiem riekstiem). Visus ēdienus aktivitāšu dalībnieki degustēja skolas ēdamzālē, jo dienas sauklis bija “Veselīgas pusdienas gatavojam paši!”.

Galvenais secinājums pēc nodarbības – mums katram ēšanas paradumus veido tas, kā to mācījusi ģimene un skola. Jaunieši maz uzturā lieto dārzeņus, svaigus salātus, bieži izsaka frāzi: “Man negaršo!”, nemaz to nepagaršojot. Jā, ne vienmēr veselīgais ir tas pats garšīgākais, tāpēc jāizvērtē, vai es kaut ko ēdu tikai tāpēc, ka ir garšīgi, vai arī tāpēc, ka tas nepieciešams mana organisma un imunitātes attīstībai.

Kopumā skolēni nodarbību atzina par ļoti interesantu, pamācošu, lietderīgu. Tika iegūtas gan teorētiskas zināšanas, gan praktiskas darbošanās iemaņas. Paldies Rudītei Trucei, kā arī skolas pavārītēm par atbalstu un pielāgošanos netradicionālajai dienai. Veseli ēduši!

Direktore R.Bukša